Share:

Glavne Karakteristike:

Izvor: Donja Suvaja

Ulijeva se u Savu

Pritoke: Unac, Sana, Krušnica, Klokot

Rijeka Una, je dobila ime od starih Rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu neodoljivu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli UNA što bi prevodu značilo “jedna” ili “jedina”.

Za rijeku Unu se sa pravom može reći da je jedna i jedina rijeka u Bosni iHercegovini koja se svojom ljepotom i bogatstvom sedrenih tvorevina izdvaja od ostalih. Cijelim svojim tokom čista smargdno zelena boja rijeke Une stvorila je čudesnu igru vode i svijetlosti, stvarajući niz hidroloških, geomorfoloških i drugih fenomena među kojima se ističu mnogi sedreni oblici, brzaci, vodopadi, ade i riječna jezera. Upravo ovi elementi čine prelijepu Unu unikatom, kojom bi se ponosile sve države svijeta kada bi proticala kroz njihovu teritoriju.

Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. Cijeli tok rijeke Une proglašen je Nacionalnim parkom. Rijeka Una, osim što je posebna po svojoj ljepoti, pruža velike mogućnosti za razvoj, ne samo za BiH već i za susjednu Hrvatsku. Pored mnogobrojnih ostalih aktivnosti kao što su pecanje i kupanje Una nudi odlično rafting iskustvo svima onima koji se usude da krenu njezinim krivudavim tokovima.

Rafting na Uni obično počinje iz Kulen Vakufa, bajkovitog naselja na vještačkom riječnom otoku, ispod prahistorijske utvrde Ostrovice, pa preko Ripča, Bihaća do Bosanske Krupe. Rafting na rijeci Uni je postao nezaobilazni društveni događaj, što dokazuju brojne poslovne grupe kao i porodice koje se na ovu rijeku uvijek ponovo vraćaju. Gornji tok Une je potpuno pitak, te je proglašen Nacionalnim parkom, a to je dovoljan dokaz izuzetne ljepote i čistoće koju ova rijeka posjeduje, kao i glavni razlog zašto se Una smatra pravom oazom istinskih zaljubljenika prirode i prirodnih ljepota.

U dolini rijeke Une od Brekovice do Bosanske Krupe, na dužini oko 20 km, nalazi se Grmuški rezervat kao geomorfološki fenomen. U ovom kanjonu uzdižu se strme stijene iznad rijeke Une preko 300m visoko.
Na dijelu Štrbačkog buka Una se stropoštava sa visine od 24 m. Ovaj prirodni spomenik sa vodopadima u Martin Brodu predstavlja najveću vrijednost prirodne baštine prve kategorije u Bosni i Hercegovini.

Osim spomenika prirode u dolini rijeke Une nalaze se i mnogi spomenici kulture koji su skladno ukomponirani u prirodni ambijent, što značajno doprinosi njenoj vrijednosti i potrebi zaštite. Una kao biser prirodne baštine Nacionalnog parka “Una”, čini spoj vrijednih prirodnih osobitosti, raznolikog i očuvanog prirodnog krajolika iznimne ljepote i bogate kulturno-povijesne baštine. O Uni bi se moglo pisati još u nedogled, ali prepustit ćemo Vas da uživate u galeriji slika koje smo izdvojili za Vas, u nadi da ćete uskoro odlučiti da posjetite ovaj istinski dragulj Bosne i Hercegovine.

PRONAĐITE SMJEŠTAJ

Booking.com
Kako doći

Top Destinacije i Udaljenosti:

Bihać (Banja Luka-Bihać 160.2 km, Sarajevo-Bihać 308 km)

Štrbački buk (Bihać-Štrbački buk 32.5 km)

Kulen Vakuf (Bihać-Kulen Vakuf 39.7 km)

Dvorac Ostrožac (Bihać-Ostrožac 16 km)

Aktivnosti

Top aktivnosti na Uni i lokacije:

Rafting (Top Lokacija: Štrbački buk)

Una regata/Kajaking (Top Lokacija: Martin Brod).

Pecanje (Top Lokacija: Marting Brod, Dvoslap)

PRATITE NAS