SARAJEVO

Sarajevo Bosna i Hercegovina

Glavne Karakteristike:

Broj Stanovnika: 270 000+ hiljada.

Lokacija: » Mapa

Ukupna površina: 141.5 km²

Top Destinacije i znamenitosti: Baščaršija, Sebilj, Gazi Husrev-begova džamija, Sarajevo Katedrala, Vijećnica, mnogobrojna izletišta.

Sarajevo je locirano u srcu Bosne i Hercegovine, okruženo Dinarskim Alpama. Sarajevo je grad sa velikom historijom, koja predstavlja veliki značaj kakao za Bosnu i Hercegovinu tako i za čitav region Balkana. Sarajevo pored svoje ljepote, prirodnih i urbanih znamenitosti, također važi i za grad dobrih i gostoprimljivih ljudi. Nakon što je pretrpio mnoge nevolje tokom svoje historije, što ga u neku ruku i čini tako posebnim, Sarajevo se uspjelo oduprijeti svim izazovima i danas je izraslo u pravu prijestolnicu Bosne i Hercegovine. Iz godine u godinu Sarajevo sa razlogom privlači sve više i više turista iz čitavog svijeta.

Pogledajmo zajedno njegove znamenitosti i najljepše lokacije koje vrijedi posjetiti, kako unutar tako i izvan grada.

Atrakcije

SARAJEVO, BIH

Trebevićka Žičara

Trebevićka Žičara

Prva Trebevićka žičara otvorena 3.maja 1959. povezujući Bistrik sa vidikovcem na Trebeviću (1160 m.n.v). Nakon što je puštena u rad, žičara je izazvala veliku pažnju građana, koju su okupirali polaznu stanicu i okolna brda.

Zemaljski Muzej

Zemaljski Muzej

Muzej je osnovan davne 1888. godine za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, i važi za najstariju kulturnu ustanovu u zemlji. Od samog početka Zemaljski muzej se razvijao kao savremna naučna ustanova u okviru…

Vijećnica

Vijećnica

Zdanje vijećnice, u najvećoj mjeri, je rezultat rada Aleksandra Witteka, koji je projektovao ovu građevinu za vrijeme Austro-Ugarske okupacije, a izgrađenda je 1986. godine.

Gazi Husrev-begova Džamija

Gazi Husrev-begova Džamija

Gazi Husrev-begova Džamija ili u narodu poznatija kao Begova Džamija izgrađena je 1530. godine. Projektant džamije bio je Adžem Esir Ali, glavni arhitekta Osmanskog carstva u to doba.

Sarajevo Baščaršija

Sarajevo Baščaršija

Baščaršija je stari dio grada koji je tokom Otomanskog doba bio glavni dio grada, tu su se nalazile sve glavne tržnice i tu su se sva zbivanja dešavala. Ona se i danas može smatrati centrom Sarajevo koji posjećuje najveći broj turista.

Bjelašnica

Bjelašnica

Nedaleko od Sarajeva, na 20 minuta udaljenosti počinje uspon Bosanske ljepotice Bjelašnice. Planina se proteže između Sarajeva i Konjica…

Jahorina

Jahorina

Jahorina je jedna od najljepših i najpoznatijih planina Bosne i Hercegovina. Ova snježna kraljica je idealna za posjećivanje tokom čitave godine…

Lukomir

Lukomir

Lukomir je selo koje pripada opštini Konjic, te se sastoji iz dva naselja Gornji Lukomir i Donji Lukomir. Pješačenje do Lukomira kreće iz doline rijeke Rakitnice vijugavim putevima obroncima Bjelašnice…

Rezervišite Smještaj

Booking.com

Pin It on Pinterest