BANJA LUKA

Banja Luka Bosna i Hercegovina

Površina: 1.239 km2

Broj stanovnika: 200.000

Atrakcije: Tvrđava Kastel, rijeka Vrbas, Krupa na Vrbasu, kanjon Tijesno, zvečajska stijena, prirodni Kameni most, Ferhadija, Hram Hrista Spasitelja, Banj brdo, kupalište plaža Vrućica.

 U donjem toku rijeke Vrbas, na mjestu gdje ova divlja, planinska rijeka iz svojih klisura i klanaca ulazi u ravničarski dio, podignut je grad Banja Luka. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu BiH, a površina opštine je 1.239 km2, te sam grad se prostire na oko 150 km2 sa oko 200 hiljada stanovnika. Zbog velikog broja zelenih površina, tj. parkova i aleja, Banjaluku nazivaju još i grad zelenila.

Banja Luka je drugi po veličini grad u BiH, te je univerzitetski, privredni, finansijski, politički i administrativni centar Republike Srpske. Ime grada potiče od starog pridjeva “banj”- banov i imenice “luka”, što znači ravnica, odnosno moglo bi se reći da naziv Banja Luka potiče od složenice “Banova ravnica“.

27.10.1969. godine vrijeme za Banja Luku je stalo. Grad je pogodio jak zemljotres jačine 8° Merkalijeve skale / 6° Richtera, koji je devastirao grad. Oduzeo je 15 života, a hiljadu ljudi je bilo teže i lakše povrijeđeno.

Nakon toga počinje ubrzana rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnavlja se gradska infrastruktura i započinje brza urbanizacija. Banja Luka dobija svoj prepoznatljiv izgled.

Značajne manifestacije: Ljeto na Vrbasu, Teatar Fest, Modafest, Đurđevdanski festival dječije pjesme, Prvi aplauz, Festival pozorišta za djecu, Banjalučki ljetni festival i dr.

Atrakcije

Banja Luka, BiH

Kanjon Tijesno – Vrbas

Kanjon Tijesno – Vrbas

Kanjon rijeke Vrbas ili kanjon Tijesno nalazi se svega 12 kilometara od centra grada. Neke od karakteristika ove lokacije i samog kanjona jesu prelijepa priroda, čista voda,

Krupa Na Vrbasu

Krupa Na Vrbasu

Ukoliko planirate posjetiti Banja Luku ili okolnu regiju onda Krupa na Vrbasu predstavlja nezaobilaznu destinaciju za vas.

Tvrđava Kastel

Tvrđava Kastel

U davnoj prošlosti tvrđava Kastel je predstavljala prvu obrambenu liniju grada, te je na taj način štitila taj dio toka Vrbasa i ostatak grada…

Vrbas

Vrbas

Rijeka vrbas je jedna od rijetkih Rijeka u Bosni i Hercegovini koja nosi muško ime. Pretpostavlja se da je ime dobila po bijeloj vrbi koja je rasprostranjena u nižim predjelima korita rijeke.

Pliva

Pliva

Rijeka pliva nastaje spajanjem više vrela, od kojih su dva glavna, desno ili Dubinsko vrelo i lijevo koje čine tri manja vrela Drenovac, Srednje i Vreluša…

Jezero Đol

Jezero Đol

Na 8 kilometara od centra Šipova, a 3 km od Jezera prema Jajcu, u selu Ljoljići, nalazi se jezero Đol. Čine ga Veliki I Mali Đol, koji su međusobno udaljeni oko 300 metara…

PRONAĐITE SVOJ SMJEŠTAJ

Booking.com

Pin It on Pinterest