Share:

Panonska Jezera – Kako Doći

Tuzla je veoma dobro povezana magistralnim putevima i autoputevima sa velikim dijelom Bosne i Hercegovine kao i sa regionom.  »DETALJNE UPUTE!

 

Panonska Jezera – Aktivnosti

Kompleks jezera se sastoji od 3 jezera koji su prilagođeni za sve uzraste. 

Jezero 3 sadrži dva vodena tobogana, hidromasažere i vodene gejzire.

Na pannonici se nalaze i slani slapovi sa 5 padova i dva bazena.

Arheološki Park-Neolitsko sojeničko naselje koje predstavlja repliku nastambi iz neolitskog doba. I još mnogo toga!

Panonska Jezera – Smještaj

Budući da je Tuzla jedan od razvijenijih gradova u BiH moguće je pronaći smještaj za svačiji džep. Od hotela sa 5 zvjezdica do nešto jeftinijih apartmana. Pronađite svoj smještaj OVDJE.

Ideja o slanim jezerima u Tuzli javila se 2003. godine nakon što su dugogodišnja i intenzivna iskopavanja soli pretvorila veliki prostor centra Tuzle u neuređenu i neiskorištenu površinu. Projekat slanih jezera u Tuzli kao glavni cilj je imao promociju i unapređenje turističke ponude grada. I sada 2020 godine se može reći da je taj projekat u potpunosti uspio i ostvario svoje ciljeve.

Kompleks slanih jezera ili tzv. Pannonica u Tuzli kao jedina slana jezera u Evropi mogu se pohvaliti mnogobrojnim nagradama iz sfere turizma i ugostiteljstva. Najveća nagrada uslijedila je 2012. godine kada su Tuzla i slana jezera bili dobitnici druge nagrade 2012 UNWTO ULYSSES AWARD što je jedno od najvećih svjetskih priznanja izdat od strane Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih Nacija.

Neke od odlika Panonskih Jezera jesu atraktivnost, kvalitetna i jeftina usluga, čista slana voda te njihova lokacija u samom centru grada. Jezera se nalaze na ukupnoj površini od 75,000m² sa dužinom obale 1,000m i površinom šljunčanog dijela obale od 22,000m². Uspjeh Panonskih Jezera ogleda se i broju posjetilaca od njegova izgradnje. Od 2003. godine Pannonica bilježi preko 4,5 miliona posjetilaca sa prosječnom dnevnom posjetom od 7,000 gostiju. Najveća ikad zabilježena posjeta bila je u Augustu 2014. godine kada su jezera imala posjetu od 16,500 gostiju.

Kompleks se sastoji od 3 jezera:

Prvo jezero ujedno i najveće ima površinu od 10,140m² sa dubinom od 0,5m do 1,6m.

Drugo jezero ima površinu od 5,300 sa dubinom od 1,3m do 1,6m.

Treće i najmanje jezero ima površinu od 3,850m² sa dubinom od 0,8m do 1,80m. Ovo jezero je izgrađeno iz dva dijela koja su spojena te na sebi ima dva vodena tobogana, hidromasažere i vodene gejzire.

Unutar kompleksa jezera tu se još nalaze i slani slapovi koji predstavljaju posebnu atrakciju sa 5 vodenih kaskada i dva bazena. Svako vrijedi i spomenuti Arheološki Park-Neolitsko sojeničko naselje koje se također nalazi u sklopu kompleksa a koje predstavlja repliku naselja iz doba neolita sa devet nastambi i svim pratećim sadržajem.

 Kompleks Pannonica je otvoren za posjete tokom čitave godine. Na kraju vrijedi i istaći ljekovitost slane vode koju nude Panonska Jezera u Tuzli koja dokazano pomaže ljudima sa reumatskim oboljenjima kostiju te ljudima sa respiratornim problemima.

Booking.com