Share:

Glavne Karakteristike:

Lokacija: Između Fojnice i Gornjeg Vakufa »Mapa

Nadmorksa Visina i Površina: 2110m/100km².

Najviši vrh: Nadkrstac

Planina Vranica je najveća planina u predjelu srednje Bosne. Za planinu Vranicu se vežu mnoga kulturna historijska središta poput Fojnice i Kreševa oko kojih se razvijala Bosanska Kraljevina. Jedan od razloga zašto je planina Vranica imala toliku vrijednost tog vremena jesu njena rudna bogatstva. Vranica pored ostalog je posjedovala veće zalihe zlata i drugih plemenitih metala. Iako pripada lancu Dinarskih planina, planina Vranica se u potpunosti razlikuje od njih jer nije vapnenačko-dolomitskog podrijetla.

Planina Vranica je izrazito bogata vodama, te posjeduje mnoge izvore. Ono po čemu je možda Vranica i najpoznatija jeste Prokoško jezero koje je udaljeno 6km od planinarskog doma. Pored toga vrijedno je spomenuti da na vranicu izviru neke od najljepših rijeka Bosne i Hercegovine poput Vrbasa, Željeznice, mnogobrojnih pritoka Neretvice i mnogih drugi. Na mnogim rječicama i potocima Vranice nalaze se prelijepi slapovi poput Ždrimačkog slapa na Kozičkoj rijeci.

Na južnim obroncima planine Vranice nalazi se prelijepi slap Štrapala, na nadmorskoj visini oko 950 metara. Uz ovaj biser prirode vezana je i jedna legenda, koja se odnosi na vezivanje brodova na ovom mjestu, jer u sredini slapa postoji jedna velika čelična alka za koju se ne zna kada je i iz koga razloga stigla na to mjesto. Tako su ovdašnji ljudi stvorili legendu o tome da je tu bila obala mora koje je presušilo, a potom na tom mjestu nastao izvor jedne od pritoka Vrbasa.

Za razliku od drugih visokih bosanskih planina, Vranica je dosta pitoma planina, na koju se može prići sa svih strana. To je razlog što se i dalje intenzivno stoku pašari izvodi na pašu na ovoj planini, te postoje brojne sezonske nastambe pored pašnjaka i potoka, a proizvodi se i odlični Vranički sir.

Vranica zaista predstavlja jednu od najljepših planina Bosne i Hercegovine. Pored odličnih planinarskih ruta Vranica nudi i sjajne staze za planinski biciklizam, paragliding i još mnogo toga.

Booking.com