Share:

Glavne Informacije:

Lokacija: Srednjo-Bosanski Kanton

Nadmorksa Visina: 1943m (Vrh Paljenik)

Prosječna visina snijega: 20cm

Top lokacije: Ski Centar Vlašić, Eko-Fis Vlašić, Devečani, Galica.

Bosnia aktivnosti

Vlasić – Aktivnosti

Vlašić nudi mnogobrojne aktivnosti poput skijanja i noćnog skijanja, zabave i koncerata, sportskih aktivnosti poput fudbala i tenisa i još mnogo toga. Više pročitajte ispod.

Bosnia smještaj

Vlasić – Smještaj

Na Vlašiću se nalaze mnogobrojni prvorazredni hoteli sa dovoljnim kapacitetima za sve posjetitelje. Tu su također i privatni apartmani za one koji se odluče za tu varijantu. Svoj smještaj pronađite OVDJE.

 

Vlašić kao jedna od poznatijih planina u Bosni i Hercegovini svake godine privlači veliki broj posjetilaca, i uvijek ih iznova očarava. Vlašić se nalazi u samom centru Bosne i Hercegovine i pripada Srednje-Bosanskom kantonu. Najviši vrh nalazi se na 1943 m.n.v, a Vlašićka visoravan se nalazi na 1300 m.n.v. Put do Vlašica uopšte nije težak. Putna relacija Turbe-Vlašić-Babanovac (21km) se održava čitave zime, ali svim posjetiocima preporučujemo da osiguraju punu zimsku automobilsku opremu prije nego što krenu put Vlašića. Pored ski-centra Babanovac, Vlašić je također privlačan i za planinare, kojima vrhovi Galice i Devečani predstavljaju omiljene ciljeve. Vlašić je također poznat i po stočarstvu, te je Vlašićki sir već nadaleko poznat. U nastavku pogledajmo nešto više o samom Vlašiću, njegovim ljepotama i top destinacijama.

SKI CENTAR Vlašić-Babanovac

Vrh Babanovca nalazi se na 1235 m.n.v i nalazi se na 28 km udaljenosti od Vlašića. Ski centar Vlašić posjeduje 5 ski liftova.

Ugar – Kapacitet 800 skijaša/h.
Markovac – 1300 skijaša/h
Dupli lift-sidro BAbanovac – 2100 skijaša/h
Visovi – Kapacitet 900 skijaša/h
Baby ski-lift – kapacitet 300 skijaša/h. Opremljen reflektorima za noćno skijanje.

Na Vlašiću ima ukupno 10,5 km uređenih staza sa najvećeom visinskom razlikom od 15%. Najduža staza iznos 3,8 km (Ski-lift Babanovac), koja također posjeduje reflektore koji omogućuju noćno skijanje (Srijeda-Petak-Subota od 18:30 do 21:30 h). Ski centar također posjeduje tehnologiju vještačkog osnježavanja.

Eko-Fis Vlašić

Turističko naselje Eko-Fis Vlašić je za svoje goste otvoreno cijelu godinu. Svrha ovog projekta jeste da ljubiteljima prirode i planine pruži mogućnost posjete i osigura kvalitetan sadržaj i ljeti i zimi. Uz ski-staze u ponudi su i brojni sadržaji sportsko-rekreativnog karaktera. Ovaj centar predstavlja idealan izbor za obiteljske izlete ali i za poslovne sastanke ili kolektivne odmore gdje će svi imati priliku za druženje i odmor. Neki od sadržaja su: adrenalinski park,  razni sportovi poput košarke, tenisa i nogometa, dječije igralitše, spa kutak i mnogi drugi.

Planinarski Dom Devečani

Područje Devačana nalazi se na 1760 m.n.v i zajedno sa vrhom Galice predstavlja pravu atrakciju za planinare koji žele da bolje upoznaju Vlašić. Ovaj planinarski dom raspolaže smještajem za 50 planinara u nekoliko višekrevetnih soba. Objekat posjeduje struju, pitku vodu i sanitarnim prostorijama. Do doma se može doći iz pravca Travnika preko vrha Galice asfaltiranim putem dužine 18 km i makadamskim putem dužine 4 km ili iz pravca Turbeta preko Babanovca, ovaj put je nešto duži ( 34 km asfaltni put i 4 km makadam). Iz lokaliteta doma se grana veliki broj dobro obilježenih i dobro održavanih planinskih puteva.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ

Booking.com