Share:

Prokoško jezero je prirodno ledničko jezero koje se nalazi na 1.636 metara nadmorske visine u njedrima planine Vranice. Površina mu je oko pola kilometra, a još ga zovu i gorsko oko. Jezero je 2005. godine proglašeno za spomenik prirode. Pored ostalih očitih prirodnih ljepota na njemu živi endemična vrsta vodozemca Triton, jedna od najrjeđih vrsta vodozemaca u Europi, koji obitava samo u najčistijim vodama. Tu se može pronaći i endemična biljka vranički zvončac. Jezero se puni vodom iz lednika, podjezerskih i okolnih izvora lociranih u podnožju Debelog brda, topljenjem snijega sa okolnih padina i atmosferskim talozima.

Prokoško jezero i planina Vranica na sebi sopstven način predstavljaju izlaz iz svakodnevne rutine i užurbanog života u onaj prirodni svijet koji se nažalost sve više zaboravlja. Tu možete šetati oko jezera, plivati u jezeru, pecati ribu, disati, udisati punim plućima i odmarati se, gledajuci u preplavo nebo, slušati vjetar, slušati sebe, slušati tišinu…
Za sve one koji se žele odvojiti od dosadne svakodnevnice i uživati u gore nabrojanim aktivnostima Prokoško jezero je prava destinacija. Ovo odmorište je odličan izbor, jer nudi svu komociju koju je u planini teško naći. Tu se odmaraju ribari i planinari i svi ostali posjetioci kojima su prvi nepovoljni liječnički nalazi ukazali da sa životom nešto moraju uraditi. Okolna livada također pruža mogućnosti za kampiranje za one koji odluče da na ovom mjestu provedu više od jednog dana.
Ovo jezero predstavlja turističku destinaciju već dugi niz godina. Jezero je poribljeno pastrmkom, a ljeti je moguće ugodno kupanje. Uz jezero se nalaze planinske kolibe, u kojima se moze odmarati i probati pravi domaći specijaliteti (ovčiji sir, kajmak, pita, hljeb ispod saća, borovnice i kupine u sezoni i drugo).
Na Prokoškom jezeru zaista možete pronaći svega. Tu je obilje hrane, špinata, tikvi, kukuruza i krastavaca, krompira, graha, kupusa, mrkve, cvekle, zelene salate; sve to dospijeva u vrijeme kada se sve u dolinama sprži od prejakoga sunca. Sirevi su jedna od atrakcija ovoga kraja. Poručite pitu sirnicu ili tikvenicu, luk, malo dimljenoga sira i mesa i eto fešte na kojoj bi pozavidjeli mnogi. Ulaz u ovaj spomenik prirode naplaćuje se 2 KM po osobi. Svi oni koji do samog jezera žele doći automobilom, što mi nikako ne preporučujemo, platit će 5 ili 10 KM, zavisno od veličine vozila.
Kako doći

Do Prokoškog jezera se stiže asfaltnim putem od Fojnice do lokaliteta Ljolje, a onda makadamskim putem uzvodno uz rječicu Jezernicu. Nakon prijeđena 22 kilometra puta, oko 40 minuta, s Hrida ugledate ovaj prirodni dragulj Prokoško jezero.

Fojnica-Lake Prokosko 22 km.

Bugojno-Lake Prokosko 49.2 km.

Sarajevo-Fojnica 57 km.

»Detaljne Upute 

Hrana
Pita ispod sača, cijene su mala 10 KM, srednja 15 KM, velika 20 KM. Burek je skuplji i košta 30 KM tepsija za 4 do 5 osoba. Može se kupiti i janje koje se probere u toru, a cijena je 200 KM po komadu.

Porcija pastrmke košta 10 KM.

Kilogram kravljeg sira je 8 KM, a ovčijeg 14 KM. Suhi dimljeni sir je 15 KM.

Sokovi i džemovi od brusnice ili borovnice koštaju oko 10 KM po tegli ili litru.

Smještaj
U katunima pored jezera se može i prespavati, a cijene se kreću od 10 do 15 KM po osobi. Iznajmljivanje cijelog katuna košta 40 KM za noć, a u njemu može spavati od 3 do 5 osoba.

U većem katunu mogu spavati dvije porodice, a cijena je oko 80 KM dan. Domaćini su dužni osigurati drva i vodu.

Aktivnosti
Planinarenje

Plivanje

Pecanje

Kampiranje

Izlet i odmor

PRONAĐITE SMJEŠTAJ

Booking.com
PRATITE NAS