Share:

Ramsko Jezero – Kako Doći

 Do Ramskog Jezera je moguće asfaltnim cestama doći iz 3 pravca. Iz pravca Prozora, Tomislavgrada te iz pravca Posušja preko Blidinja i Orašca.

» DETALJNE UPUTE.

Ramsko Jezero – Aktivnosti

Ramsko Jezero predstavlja idealno mjesto za porodični piknik, odmor, pecanje, kupanje, kajaking itd.

 RAMSKO JEZERO – SMJEŠTAJ

Svoj smještaj u blizini Ramskog Jezera pronađite OVDJE.

 

Ramsko jezero smješteno je na sjeveru Hercegovine, na prostoru između općina Prozor i Rama i ono se sa pravom može smatrati za jedno od najljepših jezera Bosne i Hercegovine ali i Evrope. Jezero je nastalo kao rezultat potapanja korita rijeke Rame 1968. godine, što je prinudilo na iseljenje 750 porodica koje su tada bile nastanjene na ovom području.

Ramsko jezero odlikuje se čistom vodom i prelijepim krajolicima oko sebe. Jezero je okruženo obroncima planina Raduša, Ljubuše i Vrana. Jezero svojim prelijepim izgledom i samom lokacijom mami veliki broj turista tokom godine, što ujedno predstavlja i veliku pomoć lokalnom stanovništvu. Mještani su nekada prokljinali ovo jezero ali danas su ga prihvatili kao svoj biser i sa ponosom pričaju o njemu dočekujući tako svoje goste.

Dužina jezera iznosi 12km, površina je oko 1500ha dok je najveća dubina 55m. Ono što karakteriše Ramsko jezero jesu njegovi ostrva i poluostrva od kojih je najpoznatije poluostrvo Šćit na kojem se nalazi Franjevački samostan zv. Rama-Šćit. Godišnje jezero posjeti i do 15 hiljada gostiju. Jezero je idealno za izlete sa porodicom, rekreaciju, odmor, pecanje, a u ljetne dane i za kupanje.

Booking.com