Share:

Jezero MODRAC – Kako Doći

Na njega se može doći sa raznih strana. Iz pravca Doboja i Gračanice. Iz pravca Gradačca i Srebrenika, do jezera se dolazi putem Orašje – Tuzla. Iz pravca Sarajeva na jezero se dolazi magistralnim putem prema Tuzli.

» DETALJNE UPUTE.

 

Jezero Modrac – Aktivnosti

Jezero Modrac predstavlja savršeno mjesto za porodični piknik, odmor, pecanje, ručak ili večeru u sjajnom ambijentu.

 Jezero Modrac – SMJEŠTAJ

Jezero Modrac i okolina nudi veliki asortiman hotelskog kao i apartmanskog smještaja. Svoj smještaj u blizini Jezera Bistarac pronađite OVDJE.

 

Jezero Modrac nastalo je 1964.godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modrac, opština Lukavac. Riječ je o jednoj od najvećih vještačkih akumulacija na prostoru Balkana, u koju se ulijevaju rijeke Spreča i Turija. Prostire se na oko 17 kvadratnih kilometara, maksimalna dubina je oko 20 metara, najveća širina oko 1600 metara, a dužina 11 km.

Kada bi se iskoristio puni potencijal Jezera Modrac bi bilo idealno mjesto za razvoj turizma. Cijelom dužinom obala je pristupačna čak i automobilom, te se može stići skoro do svakog dobrog mjesta za pecanje, dnevni piknik ili kampovanje na jezeru. Najveće dubine nalaze se uglavnom na sredini jezera, gdje su i stara korita rijeke Spreče i Turije, te u neposrednoj blizini brane.

Jezero Modrac je vrhunska lokacija ukoliko tražite ugodan ambijent za popodnevni ručak sa porodicom ili večeru dok uživate u predivnom zalasku sunca iznad jezera. Na obali samog jezera nalazi se nekoliko predivnih restorana od kojih možemo izdvojiti restoran ‘Jezero’ i restoran ‘Robinzon’, koji svojim gostima nude sjajnu domaću kuhinju te predivan ambijent na obali. Također, posjetioci imaju priliku da idu na razgledavanje Modračkog jezera sa taxi čamcem.

Jezero Modrac je decenijama privlačilo veliki broj izletnika iz okolnih mjesta, pa i turista iz šire regije. U mjestu Prokosovići obala jezera je lijepo uređena dužinom oko 1500 metara uz prateće objekte. Na ovoj plaži se dugi niz godina održavao festival narodne muzike “Bosna slobodi pjeva”. Tokom ljeta se odvijaju mnoga muzička dešavanja. Vrijedi spomenuti i regionalno poznatu motorijadu koja se svake godine organizuje na Jezeru Modrac.

Booking.com