MOSTAR

mostar bosna i hercegovina

Glavne Karakteristike:

Površina: 1,175 km²

Broj Stanovnika: 105,800+

Kanton: Hercegovačko-Neretvanski

Atrakcije: Stari Most i Stari Grad, Skokovi sa Staroga Mosta, Rijeka Neretva, Sportsko Avanturistički park Fortica, Muzeji, Priroda.

Mostar pripada Hercegovačko-Neretvanskom kantonu. Kao najveći grad ovog kantona Mostar svake godine privlači veliki broj turista. Specifičnost ovog kantona i samog grada Mostara jeste što se kroz njega mijenjaju različita geomorfološka obilježja, od krških planina, prostranih dolinskih predjela sve do morske obale. Mostar kao grad se susretao sa mnogim izazovima tokom svoje historije. Zbog svoje geografske pozicije tokom rata ’90-ih pretrpio je veliku štetu. Ali, danas se Mostar oporavlja i predstavlja jednu od najljepših turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini. Najupečatljiviji dio grada jeste Stari grad, sa simbolom Mostara, Starim Mostom i svojim bazarima, kulama i kućama iz Otomanskog perioda, između kojih se provlači smaragdna kraljica Neretva. Pogledajmo zajedno neke od predjela i pejzaža u Mostaru i njegovoj neposrednoj blizini, u nadi da ćete uskoro posjetiti ovaj istinski dragulj Bosne i Hercegovine.

ATRAKCIJE

MOSTAR, BIH

Vrelo Bune

Vrelo Bune

Udaljeno 12 km od Mostara nalazi se poznato vrelo rijeke Bune. Najveći kraški izvor u Evropi. Sam lokalitet Vrela predstavlja idealnu lokaciju za odmor…

Stari Most i Stari Grad

Stari Most i Stari Grad

Stri Most je djelo Otomansko-Turske arhitekture, a dizajnirao ga je Mimar Hajruddin. Izgradnja je počela 1557 i trajala je devet godina. Most je 30 metara dug i ima luk visok 24 metra…

Neretva

Neretva

Bosna i Hercegovina ima mnogo priodnih dragulja kaji krase njene krajolike. Jedan od zasigurno najistaknutijih i najpoznatijih dragulja Bosne i Hercegovine jeste i rijeka Neretva.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ

Booking.com

Pin It on Pinterest