Share:

Glavne Karakteristike:

Izvor: planina Jabuka i Zelengora

Dužina: 230 km

Glavne Pritoke: Buna, Bregava, Krupa, Rakitnica, Rama, Trebižat

Bosna i Hercegovina ima mnogo priodnih dragulja kaji krase njene krajolike. Jedan od zasigurno najistaknutijih i najpoznatijih dragulja Bosne i Hercegovine jeste i rijeka Neretva. Ova tirkizno zelena kraljica našla je svojt put između planinskih divoa počevši od podnožja planine Zelengore pa sve do svoje krajnje destinacije — Jadranskog mora.
U Neretvu se ulijeva veći broj pritoka, od kojih se mogu istaći četiri najveće: Ramu i Trebižat te Bunu i Bregavu. Život hercegovačkog čovjeka ne bi bio moguć bez ove rijeke, koja oblikuje život u ovom kraju. Pored toga što omogućava natapnje žedne hercegovačke zemlje, Neretva takođe iz godine u godinu sa pravom privlači sve veći broj turista.
Neretva izvire sa jednog od obronaka planine Zelengore na visini od 1000 metara i teče sve do preko 220 kilometara udaljenog Jadranskog mora. Neretva nudi mnoge aktivnosti za svoje posjetioce. Ukoliko ste u potrazi za adrenalinom, onda će rafting na Neretvi biti nezaboravno iskustvo za Vas. Sa druge strane, ukoliko volite da se opuštate u tušini dok pecate Neretva vam pruža mnoge prelijepe lokacije. Više o tome na kraju članka.
Pored jedinstvene smaragdno zelene boje, rijeka Neretva plijeni pažnju i svojom čistoćom. Cijelim gornjim tokom, u dužini od 80 km, rijeka je pitka i većim dijelom godine izuzetno bistra i jedna od najhladnijih na svijetu (max temperatura 12 C). Ovaj dio rijeke naseljavaju i brojne riblje vrste od kojih su glavatica i mekousna pastrmka endemične.  Plovna je do Metkovića, a za manje brodove i do Čapljine.
Neretva je vijekovima predstavljala žilu kucavicu za cijeli region Hercegovine. Pored toga što privlači sve veći broj turista iz godine u godinu ona život znači i za lokalne stanovnike koji koriste njena bogatstva za ribolov i navodnjavanje žedne Hercegovačke zemlje. U posljednjih nekoliko godina Neretva se bori sa pohlepnim pojedincima koji žele da ukrote njene tokove tako što grade mnogobrojne hidro-elektrane na samoj neretvi i njenim pritokama, te na taj način ugrožavaju floru i faunu rijeke. Ali Neretva nastavlja da prkosi vremenu i ljudskom utjecaju i dalje nastavlja ponosno da teče.
Kako doći
Top lokacije:

Konjic (Mostar-Konjic 69.1 km, Sarajevo-Konjic 61.3 km)

Jablaničko Jezero (Mostar-Jablaničko Jezero 59.8 km, Sarajevo-Jablaničko Jezero 69.3 km)

Mostar/Stari Most (Sarajevo-Mostar 130.3 km)

 

Aktivnosti
Rafting

Ronilačke Aktivnosti

Pecanje

PRONAĐITE SMJEŠTAJ

Booking.com
PRATITE NAS