Share:

Trebišnjica je duga oko 96 km, a sa podzemnim tokovima ukupna dužina iznosi 187 km. Formira je kompleks podzemnih i nadzemnih voda sa krajnjim ishodištem Jadranskim morem. Prije izgradnje hidrocentrala, Trebišnjica je bila najduža prirodna rijeka ponornica u svijetu. Zbog čestog plavljenja Popovog polja, 60-ih godina odlučeno je da se Rijeka pokuša obuzdati, što je jedino bilo moguće izgradnjom hidroelektrana. Nakon toga Trebišnjica je prerpjela velike promjene, od izgradnje kanala, betoniranja korita, gradnja akumulacija itd. Tako su nastala dva vještačka jezera: Bilećko jezero i Goričko jezero

Rijeka Trebišnjica Glavne Karakteristike:

Dužina: 96 km, sa podzemnim tokovima 187 km

Izvor: Potiče od dva toka iz Lebršnika i Čemernog

Ulijeva se u: tri toka, Jadransko more

Opštine: Trebinje, Bileća

Ljudskim djelovanjem dovedeno je do nestajanja endemičnih biljnih vrsta kao što je konopljika, te smanjenja broja životinjskih endemskih vrsta, kao što su čovječija ribica i riba gaovica.

Zbog mirnog toka, rijeka Trebišnjica pogoduje odvijanju sportskih disciplina. Veoma je bogata ribljim fondom, zbog čega je velika atrakcija za ribolovce. Uz obale rijeke nalaze se brojna izletišta od kojih su najpopularnija izletišta Studenac I Lastva. Također, turistima je zanimljiv veliki broj mostova koji spajaju obale Trebišnjice. Posobenom ljepotom izdvajaju se Perovića (Arslanagića) most, most Ive Andrića, te Kameni most.

Od 2019. godine, proširena je turistička ponuda sa deset Trebinjskih lađa, koje su napravljene po nacrtu starom više decenija.

PRONAĐITE SMJEŠTAJ

Booking.com