Share:

Rijeka Pliva – Glavne Karakteristike

Lokacije: Izvor, Veliko Plivsko Jezero, Malo Plivsko Lake

Dužina: 32 km

Izvor: Maljevac (3 vrela), opština Šipovo

Ulijeva se u: Vrbas

Prosječni protok: 45,8 m3/s

Pritoke: Janj, rječica Sokočnica

Opštine: Šipovo, Jezero, Jajce

Rijeka pliva nastaje spajanjem više vrela, od kojih su dva glavna, desno ili Dubinsko vrelo i lijevo koje čine tri manja vrela Drenovac, Srednje i Vreluša.

Ulijevanjem rijeke Janj, u mjestu Šipovo, postaje jedna od rijetkih sedronosnih rijeka u BiH, jer u svom koritu ima niz sedrenih barijera, te je jedinstvena po svojim prirodnim ljepotama i fenomenima.

Svojim tokom, u opštini Jezero, prirodnim putem formira Plivska jezera (Veliko I Malo Plivsko jezero). Jezera su pogodna kako za odmor tako i za rekreaciju, a naročito za veslačke sportove.

Zbog svoje izuzetne bistrine, specifične boje veoma je privlačna turistima i ljubiteljima sportskog ribolova u disciplini mušičarenja. Također je 2015. godine, u njenim vodama, održano 35. Svjetsko prvenstvo u fly-fishing-u.

Pliva je najpoznatija po vodopadu kojeg formira na svom ušću u Vrbas, te je simbol grada Jajca. Iako je turistička atrakcija tokom cijele godine, najviše posjetitelja bilježi se u mjesecu augustu kada se održavaju Međunarodni skokovi sa vodopada.

PRONAĐITE SMJEŠTAJ

Booking.com