Share:

Lukomir je selo koje pripada opštini Konjic, te se sastoji iz dva naselja Gornji Lukomir i Donji Lukomir. Gornji Lukomir je poznatiji po svojoj lokaciji i predstavlja pravu atrakciju kako za domaće ljubitelje prirode tako i za sve strane turiste koji se žele odvojiti od gradske vreve barem na nekoliko sati.

Pješačenje do Lukomira kreće iz doline rijeke Rakitnice vijugavim putevima obroncima Bjelašnice, sve do najvise tacke koja iznosi 1,495 m.n.v.  Nakon otprilike 3 sata pješačenja napokon ćemo ugledati prelijepu planinsku visoravan, po kojoj su skupljene prastare kamene kuće, za koje se vjeruje da datiraju još iz 14. i 15. stoljeća.

Smatra se da stanovnici Lukomira vode porijeklo iz Hercegovine, tačnije sa Podveležja. Lukomir su naselili kada su zbog nedostatka ispaše svoje ovce vodili na bogate pašnjake Bjelašnice, gdje ih se nekolicina i trajno nastanila. Ukoliko izaberete pravi trenutak možda zadesite nekoliko stada kako pasu proplancima Bjelašnice.

Za planinare i ostale posjetioce prvi dojam je često teatralan praćen ushićenjem, a kako i ne bi bio, pored svog tog prirodnog prostranstva koje opet u drugu ruku odiše nekom smirenošću. Uvijek je potrebno zastati na par minuta kako bi se potpuno upila atmosfera koja vlada Lukomirom, a koju je teško naći negdje drugdje.

Sa obližnjeg vidikovca koji se nalazi iznad sela prostire se predivan pogled na okolne planine.  Tu je također i kanjon rijeke Rakitnice, koji razdvaja Bjelasšnicu sa Visočicom. Ovaj kanjon je jedan od najvecih kanjona u Evropi sa svojih 800m dubine, te kao takav bi trebao biti smatran velikim blagom. Ukoliko želite istražiti kanjon u potpunosti imate mogućnost da krenete jednim od planinarskih puteva koji vodi čitavom dužinom kanjona (26 km).

Danas je Lukomir top destinacija za seoski turizam, koja se moze porediti sa svim evropskim ‘elitnim’ destinacijama. Posjetioci pored toga što će uživati u predivnim prizorima i čistom zraku, također imaju mogućnost da odsjednu u nekoliko ugostiteljskih objekata, gdje će imati priliku da kušaju neka od tradicionalnih jela. U selu također, kao uspmenu sebi mogu kupiti neke od unikatnih radova lokalnih stanovnika. Ukoliko želite da se odmorite i sa svojim najmilijma uživate u prirodi i boravku na otvorenom onda je Lukomir prava destinacija za vas.

Kako doći

Konjic – Lukomir 28.5 km

Sarajevo – Lukomir 53.5 km

Detaljne Upute

Hrana

Posjetioci imaju priliku da kušaju tradicionalna bosanska jela u nekom od ugostiteljskih objekata.

Smještaj

Noćenje za dvije osobe u nekoj od Lukomirskih soba u prosjeku košta 70 KM. 

Aktivnosti

Planinarenje, brdski biciklizam, kampiranje…

PRONAĐITE SMJEŠTAJ

Booking.com