Share:

Opština: Mostar

Lokacija: » Mapa

Stari Most i Stari Grad

Stri Most je djelo Otomansko-Turske arhitekture, a dizajnirao ga je Mimar Hajruddin. Izgradnja je počela 1557 i trajala je devet godina. Most je 30 metara dug i ima luk visok 24 metra. Svojom elegancijom, uzdižući se iznad Neretve krasi ovaj dio grada, i ostavlja nezaboravan dojam svima koji ga posjete. Stari Most je bio također bio žrtva rata ’90-tih godina, i u potpunosti je srušen devetog Novembra 1993. godine. Između 2001. i 2004. godine most je u potpunosti rekonstruiran većina originalnog kamena se mogla spasiti i izvući sa dna Neretva kako bi ponovo činili dio Staroga Mosta.

Elegantan u svojoj jednostavnosti Stari Most predstavlja veoma bitnu historijsku vrijednost za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Nakon što ga posjetite i sami ćete se uvjeriti u njegovu ljepotu i ljepotu staroga dijela grada koji ga okružuje. U starom dijelu grada ćete imati mogućnost da kupite ručno izrađene suvenire i ostale rukotvorine lokalnih majstora.

Skokovi sa Staroga Mosta

Skokovi sa staroga mosta su tradicionalno takmičenje, koje se organizira svake godine krajem jula.  Prvi skok je zabilježen 1664. Godine, a formalno takmičenje osnovano je 1968. Godine. Unazad nekoliko godina skokovi sa Staroga Mosta privlače i najbolje skakače iz čitavog svijeta u vidu Svjetskog Prvenstva Cliff Divinga u organizaciji Red Bulla.

REZERVIŠITE SVOJ SMJEŠTAJ

Booking.com