Share:

Glavne Karakteristike:

Lokacija: »Mapa

Nadmorksa Visina: 2015 m.

Vrhovi:

-Srednji dio: Bregoč (2015m), Kozje Strane (2014m), Stog (1821m).

 -Zapadni dio: Kalelija (1975m), Orlovac (1956m), Todor (1949m), Todorac (1900m), Dumoš (1879m)

Jezera: Orlovačko jezero, Bijelo jezero, Jugovo jezero, Kotlaničko jezero, Štirinsko jezero, Jezero Done i Gornje Bare, Kladopoljsko jezero.

Zelengora – Kako Doći

Udaljenosti:

Kalinovik – Zelengora, Govza 32 km. Detaljne Upute.

Kalinovik – Zelengora, Donje Bare 72 km Detaljne Upute.

Foča – Zelengora, Govza  50,4 km. Detaljne Upute.

Foča – Zelengora, Donje Bare 43,7 km. Detaljne Upute..

Get Your Detailed Directions OVDJE.

Zelengora – Aktivnosti

Hiking, Kamping, Pecanje (Dozvola 10 – 15 BAM), Brdski Biciklizam i drugo.

Zelengora – Smještaj

Smještaj se može pronaći na samoj planini u nekoj od planinskih kućica ali i obližnjim selima i manjim gradovima. Pronađite svoj smjeptaj OVDE.

Zelengora pripada Nacinalnom parku Sutjeska, zajedno sa planinama Maglić, Lelija i Volujak. Zasigurno Zelengora spada među najljepše planine na Balkanskom poluotoku. Bez obzira koliko puta posjetite Zelengoru ona će vas uvijek iznova iznedaditi. Mogućnosti koje pruža Zelengora su mnogobrojne. Ova planina je prikladna i za stare i za mlade, i za one koje žele samo laganu šetnju ili za one koji možda traže nešto ekstremnije poput brdskog biciklizma ili planinarenja.

Većina Zelengore zauzima oblik platoa ili planinske visoravni, odakle se dalje uzdižu njeni vrhovi. U proljeće i ljeto proplanci Zelengore su obrasli raznim biljem, što je čini pogodnom za ispašu stoke, ali i za one koji tragaju za ljekovitim biljem. Najviši vrh Zelengore (Bregoč) nalazi se na 2015 m.n.v. Pored Bregoča, Zelengora ima još nekolicinu vrhova oko 2000 m.n.v, koji čine prelijepe i skoro bajkovite vidikovce. Ono što najviše doprinosi ljepoti Zelengore i njenoj unikatnosti jesu njena jezera i mnogobrojni izvori pitke vode. Neka od najpoznatijih jezera jesu Orlovačko, Kotlaničko, Donje/Gornje Bare i druga.

Iako putevi do Zelengore nisu idealni, dolaskom lijepog vremena Zelengora privlači veliki broj posjetilaca i ljubitelja prirode. Na samoj planini nema aktivnih naselja, ali postoje mnogi katuni raštkani po Zelengori. Postoji nekoliko objekata koji se mogu unajmiti poput onog u Donjim Barama ili u blizini Orlovačkog jezera. I ako nema posebnu infrastrukturu Zelengora kao jedna on najljepših planina Bosne i Hercegovine, pruža odlične destinacije za kampiranje i spavanje pod otvorenim nebom.

Na području jezera Donje Bare postoji uređena mjesta za piknik a i planinarska kućica koju je moguće iznajmiti. Ovo područje pruža mogućnost ribolova, ali svojim posjetiocima nudi i višednevne organizovane ture hikinga.

Booking.com